Home Mat & DryckLokala specialiteter Sobrasada – Mallorcas stolthet

Sobrasada – Mallorcas stolthet

by Editor

En unik delikatess på Mallorca är Sobrasada. Det är en bredbar ”korv” som tillverkas av de bästa bitarna på grisen och kryddas med salt, peppar och mängder med paprika.
Tillverkningen sker traditionellt på lantgårdarna där man ursprungligen gjorde detta som en förberedelse inför julen. I början av december när det är dags för slakt av grisarna tas de bästa köttbitarna till just Sobrasadan. Köttet mals ner tillsammans med kryddorna och stoppas i naturskinn. Sedan hängs ”korvarna” upp och får långsamt mogna. De tunnaste kan vara klara att äta redan efter någon månad, men det är de riktigt stora korvarna som smakar bäst. De kan ta upp till 6-7 månader innan de är som bäst. Mallorkinerna äter sobrasadan i första hand tillsammans med bröd, den bredes då rå direkt på brödet. Sobrasada kan även förekomma som smaksättare i vissa maträtter och en verklig delikatess är att använda den på söta bakverk där den salta, lite peppriga smaken utgör en kontrast som är en verklig smakupplevelse.
Namnet Sobrasada kommer från det Sicilien där det är just tekniken att stoppa korven som heter sopressa , vilket betyder ”pressad”.
För att upprätthålla väsentliga egenskaper på Mallorcas sobrasada, finns en tillsynsnämnd som övervakar efterlevnaden av produktion, tillverkning, härdning och märkningskrav .
Sobrasada har varit ursprungsmärkt av EU sedan 1996. Märkningen garanterar att produkten är gjord endast på de ursprungliga ingredienser som ska ingå enligt sedvänja. Färgen är också naturlig och kommer från paprikan.
Den bästa Sobrasadan är den som görs på svarta grisar från Mallorca.

Vårt tips
Så här tillverkas Sobrasada
I månadsskiftet november – december är det dags att samlas för att göra sobrasada. De finaste delarna från den svarta Mallorkanska grisen mals ner tillsammans med salt, pepper och massor med paprikapulver. Den kraftiga kryddningen gör att flugor och andra insekter inte är  intresserade av sobrasada.
Smeten sprutas på gammaldags  sätt in i tarmar och binds om med ett grovt snöre. Detta för  att sobrasada ska  kunna hängas för att mogna  under många månader. De mindre korvarna kan man börja konsumera efter 3-4 månader medan de tjocka (upp  till 15 cm i diameter) behöver ytterligare någon månad för att bli  ”mogen”.
En sobrasada förvaras i rumstemperatur och håller sig i princip ett år. I alla fall den som görs på svarta grisar från Mallorca.

You may also like