Home Aktiviteter Cuevas del Hams

Cuevas del Hams

by Editor

På Mallorca finns flera olika droppstensgrottor. De flesta är belägna på öns östra del. En av de större är Cuevas del Hams som denna artikel handlar om.

Turister var nog det sista som den Mallorkinske bondsonen Pedro Caldentey Santandreu tänkte på när han den 2 mars 1905 gjorde upptäckten som skulle komma att trygga familjens framtid i många generationer framöver. Just tack vare turister.

Meningen var att Pedro skulle driva vidare det magra jordbruket efter sin far. Men han var inte särskilt nöjd med sina framtidsutsikter. Pedro var mer för äventyr och därför gav han sig i slutet av 1800-talet ut på sitt livs resa till Chile och Argentina. Dit var det många äventyrare som begav sig för att leta efter Onyx. Pedro lärde sig snabbt knepen från de erfarna letarna. Bl a lärde han sig att det alltid förekom vissa andra sorters stenar i närheten av onyxfyndigheter. Pedro erinrade sig att han redan kände till den typen av stenar från ägorna hemma på Mallorca.

Han åkte därför hem igen och fann mycket riktig ren Onyx. Han grundade företaget Onix de Mallorca, och affärerna gick bra. I sin jakt på Onyx hade Pedro upptäckt en del mindre grottor på ägorna, men den 2 mars 1905 hittade han de otroliga Hams-grottorna. Det blev en sensationell nyhet på Mallorca.

Namnet Hams är spanska och betyder krok. Det var precis det som Pedro tyckte sig se när han först såg grottans fantastiska droppstensformationer. Pedros dröm var att få ljus i grottorna, vilket fick honom att bygga ett eget litet vattenkraftverk. Vattnet pumpade han upp från en underjordisk sjö ”Socavon dels Hams”, med hjälp av en vinddriven pump.

Grottorna består av 14 salar, och idag är det Pedros sonson Pedro Jr som är värd för grottorna. Grottorna är väl skyddade mot åverkan när de har stängt. Detta genom två stora kassavalvsdörrar vid in- och utgång, för att förhindra skadegörelse under vintern. Eftersom grottorna inte går att återskapa är detta livsviktigt för Pedro Caldentey och hans familj. Ett annat problem är att besökarna ibland får för sig att ta med en bit av de vackra droppstensformationerna.

Men Pedro förvaltar sitt arv med största allvar och säkert kommer turister att strömma dit i många generationer framöver.

You may also like