Påskfirande på Mallorca

Påsken kallas Semana Santa, den heliga veckan, på Mallorca. Här firar man inte påsk på samma sätt som i Skandinavien, och trots att den har ännu större religiös betydelse här, ses påsken av gemene man mer som årets första semestertillfälle. Många mallorkiner vill passa på att åka till stränderna för att bada (eller i alla fall doppa tårna) för första gången på året.

Helgdagarna under påsken varierar i de olika landsdelarna i Spanien, men långfredagen och påskafton anses vara helgdagar överallt. Påskdagen ses som en vanlig söndag.
En vecka innan påsk inleds festligheterna, då det i katedralen i Palma hålls en mässa på palmsöndagen. Den sista söndagen före påsk firas Sant Joan och Festa del Pa i Peix, som är brödets och fiskens fest. I alla städer och byar på ön är invånarna utsmyckade och uppklädda som figurer. Kristi lidande spelas upp för åskådare och Jesus seger över döden firas med processioner och fester. Att fira denna tradition är här en offentlig angelägenhet, jämfört med norra Europa som ofta firar detta privat. Under den heliga veckan, Semana Santa, firar man genom att äta och dricka mycket tillsammans med familj och vänner.

De troende deltar under påsken i en eller flera processionerna och ber om något i gengäld. En del går barfota, andra förflyttar sig på knä. Det är dock inte bara troende som deltar, åskådare och turister brukar vara intresserade och blir en del av skådespelet bara genom att vara närvarande. Dessa processioner håller ibland på under hela nätterna och pågår varje dag från klockan 20-tiden på kvällen fram till gryningen. Med start på palmsöndagen och fram till påskdagen genomförs dessa religösa ritualer.
Under påskdagarna bjuder de vuxna varandra på pirogliknande bakverk med köttfyllning, empanadas. Barnen får istället konstfulla godisskapelser, mona de pasqua. Från och med skärtorsdagen går det inte längre att hålla reda på de olika religösa festtågen. I Palma hyllas bland annat bilden av den korsfäste Jesus på skärtorsdagen då en bild på detta bärs genom Palma under sex timmar. På långfredagen sker ett skådespel med namnet Davallament på Kalvarieberget. Här spelar man upp det sista kapitlet i Kristus lidande, när Jesus tas ned från korset.
De mallorkinska hemmen smyckas inte med några speciella påskdekorationer eller pynt.

I år är det liksom i fjol mycket begränsat firande på grund av Coronapandemin Inga processioner och inga stora familjemiddagar på restaurangerna väntar i år!. 

Heading Title

VÄRLDENS BÄSTA HÅRVÅRDSPRODUKTER HAR SIN BAS PÅ MALLORCA