Mallorcas nordöstra del utgörs av en landtunga vid namn Formentor, här finner du bland annat en fantastisk utsikt, ett gammalt anrikt lyxhotell samt en av öns finaste stränder.

Enbart att ta sig ut på  Formentorhalvön är ett nöje i sig. Den 20 km långa vägen från Port de Pollenca löper genom ett enastående landskap med upp till 400 m höga klippor som stupar rälodrät ner i havet. Klipporna lockar till sig många fåglar vilket gjort att formentorhalvön också är ett välbesökt turistmål bland ornitologer. Klipporna kantar stundtals vägen vilket har gett upphov till en lokal historia: Socknens präst och chauffören som körde turistbussarna dog samtidigt. När de kom till pärleporten var det endast busschauffören som släpptes in till himmeln. Han var nämligen den som hade fått flest att be…

Den knappt en km långa Formentorstranden anses vara en av Mallorcas finaste, med sin fantastiska utsikt över pollencabukten. Sanden är vit och finkornig vilket bidrar till den paradislika atmosfären. Men att ta del av denna naturskönhet har inte alltid varit en självklarhet, från början var det endast ett privilegium förunnat gästerna på hotell Formentor. Vägen som leder ut på halvön byggdes nämligen inte förrän på 1950-talet. Innan dess var båt eller helikopter det enda sättet att nå det avsides belägna hotellet.

Hotell Formentor invigdes 1929 och erbjöd den allra högsta grad av lyx, men tidpunkten var illa vald, efterdyningarna av börskraschen i USA samma år nådde snart Europa. Ägaren, Adam Diehl, höll ut i sju år till 1936, men till slut blev skulderna för mycket för honom och banken tog över hotellet. Strax efter bankens övertagande utbröt spanska inbördeskriget, det skulle nu dröja tjugo år innan turisterna började återkomma till Mallorca.

Det är inte bara Formentorstranden, eller Cala Pi som den egentligen heter, som är värt ett besök. Även fyren, byggd 1860, som ligger längst ut på udden är väl värd ett besök. Härifrån har man en fantastisk utsikt över havet, har du tur kan du se ända till Menorca.