Mallorca är den största av öarna i ögruppen Balearerna som ligger i västra delen av Medelhavet och tillhör Spanien. De övriga öarna i gruppen är Menorca, Ibiza och Formentera. Mallorca är till ytan något större än Gotland och är cirka 10 x 8 mil.

Huvuddelen av befolkningen (cirka 70 %) lever på turism, ca 20 % på jordbruk och de resterande på industrin som till största delen handlar om glas, keramik och möbler.

Mallorca är ett av Europas mest populära resmål och fler än 10 gånger så många turister som bofasta finns på ön varje år. Besökarna kommer  från hela världen men naturligtvis huvudsakligen från Europa. De stora grupperna av turister kommer från Tyskland, England och Skandinavien samt från fastlandet varifrån många spanjorer också gärna besöker Mallorca.

Invånare: ca 925 000 varav närmare 425.000 bor i Palma de Mallorca.
Religion: 90 procent katoliker.
Statsskick: Monarki.
Landsnummer: 0034
Språk: Spanska och Mallorquin (en dialekt av Katalanska)
Area: 3 640 km²
Valuta: Euro €
Högsta punkt: Puig Major (1445 m)
Flygplats: Son San Juan ( PMI )
Officiell hemsida: www.mallorca.es (engelska)

Generella öppettider:

Vardagar: 09-14 samt 17-20

Lördagar: 09-13

Banker har öppet 08-14

Elektricitet:
220 volt, 50 Hz

Apotek:
Apoteken på Mallorca är privatägda och utmärkta med ett grönt kors. Det finns apotek i de flesta byar och de har öppet som vanliga butiker, dvs mellan 9-14 och mellan 17-20. På orter med flera apotek och mycket turister har alltid ett av apoteken jouröppet. Som regel anslås det på övriga apoteks dörr vilket apotek som har jouröppet.

Post:
Postkontoren på Mallorca håller öppet mellan 9-21 alla vardagar. På lördagar mellan 9-14. Frimärken kan även köpas i tobaksaffärer och ofta kan hotellet hjälpa till med den detaljen. Likaså tar de flesta hotell hand om vykort och annan post för vidare befordran till en brevlåda.

Lokaltrafiken:
Bussnätet på Mallorca är väl utbyggt och fungerar utmärkt. I princip hela ön täcks in av lokalbussar och regelbundna, täta avgångar och vettiga priser gör att det är ett bra sätt att transportera sig runt ön med.
I Palma utgår bussarna från Plaza España och det är även här tågstationen finns, med linjer till Soller och Inca.

Taxi:
Även när det gäller taxi är prisbilden vettig (även om det har gått upp rejält sedan euron infördes). En tur från Palma till t ex Soller kostar mellan 50-60 euro och tar lika många minuter. 

Från flygplatsen in till Palma centrum ligger priset på ca 25 Euro.