La Granja är en vacker Finca (lantgård) från 900-talet som ligger ca 15 km från Palma i riktning mot Tramuntanabergen. Den här delen av ön är grönare än ön i övrigt tack vare naturliga vattenkällor. Ändå sedan romarnas tid har den naturliga vattentillströmningen på La Granja varit av största betydelse. Från en källa vid en klippformation sprutar vattnet dygnet runt, året runt i en kraftig stråle ungefär 10 meter upp i luften.

När du närmar dig La Granja kan du längs vägen se exempel på den typiska floran för området. Här växer frodiga barrträd, ekar, jordgubbsträd, buskar, rosmarin, sparris etc…

Platsen var mycket betydelsefull för morerna, som från och med 90O-talet fram till 1200-talel dominerade ön.  På den tiden fanns det en ”Alqueria” (vilket betyder samling av några hus) som då kallades ”Alpich” (idag La Ganja), känd for sina väderkvarnar som pumpade vattnet genom akvedukter till Canet, ca 5 km längre bort.

År 1219 erövrade Kung Jaime I Mallorca och efter grundandet av kungariket infördes feodalsystem och ön uppdelades i fyra delar. En fjärdedel av Mallorca behärskades av greve Nuno Sanz, som bosatte sig just på La Granja. Tjugo år senare skänkte greven sin herrgård till cistercienserorden (en munkorden bildad år 1098) för att de skulle grunda det första cistercienserklostret på ön. Vid fjortonhundratalets mitt sammanslogs denna orden med berhardinklostret i närheten av Palma varvid La Granja såldes till Don Mateu Vida. Under tvåhundra år förblev egendomen i denna familjs ägo och övertogs sedan av familjen Fortuny. Dess nuvarande ägare Cristobal Segui Colorn och familjen påbörjade en restaurering av egendomen år 1968 och anlade La Granja i sin nuvarande form på 8o-talet. Iden till att skapa ett levande museum fick han i Stockholm när han var på besök på Skansen.

La Granja inspirerades av Skansen

La Granja är än idag lite isolerad från yttervärlden. Här går det dagliga livet i sina gamla invanda banor som det gjort sedan urminnes tider. Fårens ull tas om hand och färgas enligt traditionella metoder, smör och ost görs på samma sätt som alltid och likadant är det med allt hantverk på La Granja. Besökaren har alltså möjlighet att  följa när konsthantverkarna fullföljer sina förfäders verk.

Dessutom kan man beundra underbara trädgårdsanläggningar och fontäner i sitt ursprungliga skick, samt avsmaka ljuvliga viner medan man fascinerad njuter av friden och stillheten på denna underbara plats.

På gården finns några av de olika sorters djur som var typiska på en lantgård som La Graja under medeltiden. Fasaner, ankor och gäss och även skogsdjur såsom afrikanska rapphöns och rådjur.

En av ”godbitarna” vid besöket på La Granja är tillfället att få smaka på några typiska Mallorkinska godbitar såsom ”Buñuelos”, ett bakverk gjort på en blanding av potatismjöl och bakpulver – olika sorters marmelader, fikonbröd, sobrasada (en typ av korv), ost, Palo (likör gjord på Johannesbröd) och Hierbas (örtlikör).

Hantverk, dansuppvisningar och andra aktiviteter äger rum på ons- och fredagar mellan 15.30 till 17.00

Öppet 10-18 alla dagar även sön- och helgdagar!

La Granjas hemsida