Mallorca har en lång historia av olivodling och produktion av olivolja. Traditionellt har den lokalt producerade olivoljan på Mallorca alltid varit väl erkänd och populär bland lokalbefolkningen. Men även av andra områden som man haft handelsförbindelser med, i synnerhet södra Frankrike.

Den olja som produceras på Mallorca och som får förses med ursprungsbeteckningen Oli de Mallorca är det som kallas Extra Virgin Olivolja. Det vill säga en olja av absolut högsta kvalitet som utvinns ur oliver i perfekt skick med hjälp av enbart mekaniska procedurer (till skillnad från andra typer av olivoljor, som använder sig av kemiska processer).
Processen att framställa olivolja på Mallorca följer än i dag den ursprungliga traditionella hantverksprocessen. I olivpressen krossas oliverna och en vätska som består av vatten och olja pressas ur de krossade oliverna. Vätskan får stå och sedimentera och separeras då i två skikt, oljan flyter upp på ytan och vattnet och krossrester från oliverna sjunker till botten. För att utvinna en liter olja behövs cirka fem kg frukt.
Före buteljering kontrolleras olivoljan av ett ackrediterat laboratorium som undersöker och intygar att surhetsgraden inte överstiger 0,8º och att smaken och aromen är felfri.

Två typer av oljaInom ursprungsbeteckningen och kvalitetsmärkningen ”Oli de Mallorca” ryms två olika typer av olja. Vilken typ av olja det blir berör helt enkelt på när oliverna skördas, alltså i vilken mognadsgrad. Detta är avgörande för en rad egenskaper hos de olika typerna av olja.
Den första typen av olja är gjord av något omogna, fortfarande gröna oliver. Oljan beskrivs som fruktig, har en doft som speglar denna fruktighet, och en smak med en viss bitterhet och lite kryddig karaktär. Färgen är gulgrön.
Den andra typen av olja görs något senare med huvudsakligen mogna oliver. Dess främsta kännetecken är en sötma och mildhet. Smaken är praktiskt taget utan bitterhet eller kryddig antydan. Färgen på denna olja varierar från halmgul till gyllenegul.

Olivolja från MallorcaDen skyddade ursprungsbeteckningen Oli de Mallorca skapades 2002 för att bevara och garantera ursprunget och de unika egenskaper som olivolja från Mallorca har.
Extra virgin olivolja från Mallorca framställs av oliver av sorten ”Mallorquina”, som skördas från över 150 år gamla olivträd som växer i Sierra de Tramuntana och odlas på ett traditionellt och miljövänligt sätt. Det är en balanserad olja som uttrycker alla typiska kännetecken i traditionell Mallorca olivolja.
Markegenskaper och det karga landskapet där olivträden växer och den höga ålder på huvuddelen av Mallorcas olivträd leder till en begränsad avkastning av oliver som är lämpliga för olja av god kvalitet. Olivolja från Mallorca kan vara väldigt varierande i smak och utseende beroende på varifrån den kommer och, som nämnts tidigare, olivernas mognadsgrad.
Gamla olivträd, som de flesta av Mallorcas, har stora näringsreserver i de vedartade delarna och dessa mobiliseras när frukten bildas. Det är därför de aromatiska egenskaper i oliver från gamla träd är större än för yngre träd. Följaktligen är det olivträdens ålder som till stor del bidrar till de egenskaper som skiljer olivolja från Mallorca från produktion av olivolja i andra regioner och länder. Det bidrar också till att ge oliverna en mer regelbunden sammansättning, eftersom bildandet av frukten inte är så starkt beroende av säsongens klimatförhållanden.

Lite historiaDe första dokumentationerna på att det finns olivträd på Mallorca härrör från 1400-talet, men olivodling på ön blev mer utbredd på 1500-talet. Det innebär att de många olivodlingar som finns kvar i bergskedjan Tramuntana är drygt 500 år gamla. Träden har överlevt genom århundradena och man brukar säga att 90% av Mallorcas olivträd har en genomsnittlig ålder av 500 år.
Under den 1600-1800-talet spelade Mallorcas olja en nyckelroll i öns ekonomi, både som en grundläggande ingrediens i öbornas kost men även som en viktig produkt för handelsutbyte och export. Man betalade med olja för importerade produkter som till exempel vete, där man inte var självförsörjande.

Vårt tips:

Mallorcas godaste olivoljor
Vi tycker om mjuka, milda oljor.
1. Abucassa
2. Oli de Soller