Spansk peppar också kallad paprika, odlas på Mallorca men är i sin form mindre än vad vi i Sverige är vana vid. Den kalkhaltiga jorden och ständig brist på vatten gör att inte växterna blir större. Storleken kan vara högst tio centimeter, inte större. Ofta kan de också vara smala i sitt utseende och likna chilifrukten. Man skiljer dock på två olika sorter av denna frukt, dolces som är den söta och picants som är den starka. Precis som vi i Sverige är vana vid så är de små frukterna de starka och de större mildare i smaken. Den starka varianten maler man även till en pepparkrydda, pebre vermell. Det är efter torkningen som de mals, då de har förlorat den vätska som de innehåller. Pulverkryddan används sedan till exempel för att smaksätta nationalkorven, sobrasada, som är gjord på griskött. Den röda färgen gör även en vacker och aptitlig färg på maten.
Odlingarna av pepparfrukten sker framförallt i området kring Colonia de Sant Jordí och det är under september månad som de skördas. Därefter tas de mogna röda frukterna och träs upp på snören. Även till denna frukt använder mallorkinerna solen till tolkningsprocessen, då snörena vanligtvis hängs upp längs husväggar och fasader. Det är stora mängder som hängs upp eftersom grönsaken är mycket stor i det mallorkinska köket. Att använda den tillsammans med lök och tomater i ”sommarsalladen” trempó som oftast serveras till bläckfisk är mycket vanligt. En storslagen gryträtt, frit mallorqui, är också en mallorkinsk rätt som är helt otänkbar utan gröna och röda paprikafrukter.