Kör man runt bland bergen på Mallorcas västsida får man inte missa den lilla bergsbyn Valldemossa. Förutom att Valldemossa är känt för att vara en idyllisk tillflyktsort i de lummiga klosterträdgårdarna, var det också här som en av världens främste kompositörer Fredéric Chopin tillbringade vintern 1838-39. Men han var inte den första att upptäcka denna ort. 

Jaime II den första kungen av Mallorca intresserade sig tidigt för Valldemossa. Han uppförde där ett palats åt sin son Sancho som led av astma. Han hoppades att klimatet skulle ha positiv inverkan på sonens sjukdom. 

Det blev dock ganska snart maktskifte på Mallorca, och den nye makthavaren Martin den mänsklige, kung av Katalonien och Aragon, beslagtog och lämnade över det kungliga palatset till Kartusianerbröderna 1399. Ända till 1835 bedrev de sin klosterverksamhet här, tills en kyrkofientlig regering stängde klostret. 

Klostret delades sedan upp i bostadsrätter, och det var då som Fredéric och hans älskade George Sands intresserade sig för byn.

Valdemossa och Chopin museet lockar varje år miljontals turister. Många kommer för att få känna atmosfären i klostret där paret Chopin/Sands övervintrade, och kanske också för att försöka förstå varifrån detta musikaliska geni hittade lite av sin inspiration. Kvar finns b. la Chopins piano och en hel del andra saker av historiskt intresse. 

Det finns också andra saker som lockar i Valldemossa. 

Shoppingen innefattar några små men mycket intressanta Mallorcinska butiker, och en och annan souvenirbutik.

I Valldemossa föddes också Mallorcas skyddshelgon Santa Catalina Thomás. Catalina Thomás barndomshem som nu är öppet för allmänheten ligger alldeles intill klostret. Här förvaras några benbitar som sägs vara reliker efter henne. 

Vad man också ska titta på när man besöker Valldemossa är de många keramik tavlor som finns inmurade i väggarna på nästan varje hus. Dessa ter sig nästan som små serierutor med lite text som handlar om skyddshelgonet.

I juli varje år firas Santa Catalina, då man väljer ut en femårig flicka att spela skyddshelgonet. Iklädd landå med blommor blir hon sedan körd genom hela byn av sex hästar.  

Kör man cirka 5 kilometer till kommer man till Puerto Valldemossa, där man kan ta sig ett svalkande dopp, utan att träffa på särskilt många turister. Man måste dock vara medveten om att den smala bergsvägen dit inte är någonting för höjdrädda.