Fram till 1800-talet var aprikosen ingen stor produkt på Mallorca. Frukten odlades då endast för husbehov, vilket inte minst berodde på den korta skördetiden och den korta hållbarheten. I slutet på 1800-talet tog aprikosproduktionen ett riktigt uppsving och frukten blev mycket eftertraktad. Dock var det många andra närliggande länder som Marocko, Tunisien och Turkiet som även då ville tjäna pengar på denna odling av frukt. Det blev mycket svårt för Mallorca och hävda sig i handeln mot dessa länder och fick då förstöra 50 000 ton aprikoser årligen eftersom skörden, packningen och transporten inte längre lönade sig. Men som tur var gav inte mallorkinerna upp och avstod inte helt från frukten eftersom den är en hörnpelare i det mallorkinska köket, framförallt i söta efterrätter, som kompott, marmelad eller som fyllning i den mallorkinska kakan ensaimadas. Idag är odlingarna stora igen och under juni månad skördas aprikoserna. Frukten delas och kärnas ur för att därefter läggs de ut på träställningar, precis som fikonen, för att torka i solen innan användning och transport.