I den ljumma Palmanatten finns det många vattenhål att upptäcka. Ett av de mest mytomspunna och ”hemliga” är baren Abaco. Abaco gör inte mycket väsen av sig, i alla fall inte på utsidan. En enkel skylt med namnet, utan att antyda vad det är som döljer sig bakom den sandstensfärgade fasaden. Inga fönster utan endast en stor tjock port av mörknat trä med blänkande handtag.

Bakom den döljer sig något magiskt. Man kliver in i en miljö som andas ”tusen-och-en-natt”, en scen ur en opera eller att man har gått igenom en tidstunnel och kommit till en fest på barocktiden. Färgglada frukter och tusentals blommor och kandelabrar skänker stämningsfullt ljus. Ur högtalarna väller utvald klassisk musik på hög nivå. Livréklädda kypare serverar fantasifulla drinkar och burfåglar kvittrar.

Bar Abaco invigdes i december 1981. Salvador Palao Baños, skaparen och dekoratören hade under flera år samlat antikviteter för att kunna förverkliga sin dröm. Det gamla stadspalatset i Palmas centrum hade omvandlats till en miljö som sänder tankarna till barockens glansperiod. Platsen blev snart en favoritplats för såväl kungligheter som personer ur regeringskretsar. Hit gick man med sin älskarinna (eller älskare). Därför var fotograferingsförbudet väldigt viktigt i Bar Abacos barndom och servitörer och vakter var noga med att förbudet följdes. Idag tycks det inte vara samma strikta regler. Vi lyckades i alla fall ta en del bilder.
Namnet ”Abaco” kommer från de enorma abakus (kulramar) som pelarna på den gamla innergården hade. Där brukade vagnar och hästar komma in och när huset byggdes kunde man få kungliga priviligier (i praktiken skattebefrielse) genom att ställa 6 hästar och ryttare i beredskap för kungens här.
Hästarna och deras ryttare huserade på bottenvåningen och den tillhörande utegården medan husets herrefolk tog den imponerande trappan som leder till piso noble, med salonger, matsal och kanske balsal.
Det som en gång var hästarnas plats är nu själva baren, med bord och fåtöljer klädda i mallorkinsk linduk i 1600-talsstil och väggarna prydda med gamla målningar. Här finns också en stor öppen spis, skulpturer, keramiktallrikar, allt upplyst med ett överflöd av levandeljus och dekorerat med fantastiska explosioner av naturliga blommor.
På övervåningen i huset kan man även besöka två salonger som är inredda i tidsenlig stil med skulpturer och bekväma fåtöljer där gästerna kan sitta och njuta av sina drinkar. Det finns också ett kök återställt som det såg ut en gång i tiden.
Financial Times beskrev en gång Bar Abaco på följande sätt: ”Det måste vara världens mest anmärkningsvärda bar…”.
Att försöka beskriva Bar Abaco är nästan omöjligt, du måste komma och uppleva det själv.